Для волонтерів!
Ви можете залишити Вашу заявку на продукцію, заповнивши заявку в telegram або viber
Слава Україні!

Хто почує биття серця в галасливій лікарні?

Медична конференція у Флориді , березень 2005 року. Близько сотні кардіологів снують між невеликими прозорими кубами з оргскла, час від часу нахиляючись і прислухаючись до запису серцевих та легеневих звуків на тлі дратівного шуму госпіталю. Виявляється, лікарі тестують і порівнюють експериментальний електронний стетоскоп від компанії 3М з традиційним акустичним.

Електронний стетоскоп - інноваційна розробка 3М - дозволяє чітко почути легеневий і серцевий звук, заглушаючи при цьому фоновий шум до 85%. Університет Джона Хопкінса в Балтіморі ( Johns Hopkins University ) провів ціле дослідження, результати якого показали, що починаючи з 1960 року, середній рівень денного шуму в лікарні зріс з 57 до 72 дБ. На жаль, розробити стетоскоп, який би фільтрував звуки навколишнього середовища і в той же час посилював життєві звуки внутрішньої анатомії, доки не вдавалося нікому.

Перший стетоскоп побачив світ в 1816 році і з тих пір зазнав чимало змін. Тим не менш, людські голоси, шум медичних моніторів, свист кондиціонерів та інші звуки і раніше заважали діагностиці. В останні роки все більше з'являється електронних моделей. Їхня основна перевага в тому, що вони посилюють практично невловимі звуки: слабкі шуми в серці, невловимі хрипи в легенях, які можуть бути провісниками серйозних захворювань, серед яких пневмонія і навіть рак.

На початку ХХІ століття лікар Хассе Мельбай ( Hasse Melbye ), що використовує в роботі електронний стетоскоп, виявив часті слабкі хрипи у пацієнта, у якого незабаром діагностували бронхіальний рак. У своїй дипломній роботі пізніше він писав: «Навряд би я почув ці звуки за допомогою звичайного стетоскопа».

Спільно з акустичними фахівцями датської компанії Bang & Olufsen, вчені 3М спроектували стетоскоп Littmann®, який окремо збирав внутрішні анатомічні шуми пацієнта і зовнішні звуки. Нова запатентована технологія представила більш щільний ізоляційний шар матеріалу для слухового каналу лікаря.

Незабаром почалося тестування розробки. 3М запросив лікарів і пацієнтів в свою штаб-квартиру в Сент-Полі, штат Міннесота, де знаходилася ревербераційна кімната. У ній була відновлена ​​галаслива атмосфера лікарні. «Іспит» фахівці проводили на реальних пацієнтах, які мають шуми в серці і астму. Новий стетоскоп відмінно заглушав фоновий шум від 60 до 80 дБ. Згідно твердженням експертів 3М, їх електронний стетоскоп здатний до 85% зменшити зовнішній шум .

Незабаром електронний стетоскоп компанії 3М став використовуватися Японським агентством аерокосмічних досліджень ( JAXA ) для оснащення своїх астронавтів на борту Міжнародної космічної станції (МCS). Це дозволило лікарям на Землі чути серцебиття астронавтів у космосі в режимі реального часу і діагностувати захворювання.

Де б не знаходився пацієнт - у космосі, у важкодоступних житлових пунктах - програмне забезпечення Scope - to - Scope фіксує в цифровому форматі звук серця за допомогою звукового сенсора. Після цього він безпечно по інтернету передає звук за допомогою Littmann Model 3200.

Стетоскоп Littmann Model 3200 сьогодні доступний в 45 країнах світу, включаючи Україну. Він дозволяє добре чути самі незначні внутрішні анатомічні звуки навіть в критичних умовах фонового шуму. Завдяки розробці 3М стетоскопи Littmann® знайшли широке застосування в тих галузях медицини, де необхідна аускультація. Це дозволяє лікарям рано діагностувати і успішно лікувати хвороби, а пацієнтам - отримувати якісну медичну допомогу.

Сподобалося? Поділіться з друзями!



Поділіться Вашою думкою в коментарях
comments powered by HyperComments