Для волонтерів!
Ви можете залишити Вашу заявку на продукцію, заповнивши заявку в telegram або viber
Слава Україні!

Діабетична стопа – не вирок!

Цукровий діабет та проблеми стоп.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у уілому світі налічується більш 347 мільйонів хворих цукровим діабетом. За прогнозами експертів, до 2030 року цей показник складе 552 млн. В Україні офіційно зареєстровано більше 1,3 млн. Хворих цукровим діабетом, при цьому щороку кількість хворих збільшується на 5-7%.

Найбільш частим ускладненням цього захворювання є синдром діабетичної стопи - анатомо-функціональні зміни в кінцівках, що сприяють травмам і інфекціям стопи, а також розвитку гнійно-некротичного процесу. У 8-15% хворих на діабет утворюються виразки стоп, а частота нетравматических ампутацій у хворих діабетом в 10-15 разів вище в порівнянні з іншими категоріями населення. При цьому лікарняна смертність при ампутація вище коліна становить до 45-50%, з яких виживає протягом 5 років близько 50%. Лікування синдрому діабетичної стопи супроводжується тривалою непрацездатністю, а в разі ампутації вартість лікування зростає в 2-3 рази.

Основна причина диабетичної стопи

Синдром діабетичної стопи є пізнім ускладненням цукрового діабету і розвивається внаслідок тривалого впливу високих концентрацій глюкози на великі й дрібні судини, а також на нервову і кістково-м'язову тканини. Діабетичні нейропатії (що виникають через вплив глюкози на нервові закінчення стопи) призводять до зниження больової чутливості щиколоток і стоп, що в поєднанні з сухістю шкіри і мікроангіопатіями сприяє розвитку виразкового процесу. Діабетична стопа з утворенням характерних трофічних виразок головним чином розвивається внаслідок підвищеного тиску, що чиниться на певні ділянки стопи. Надмірне вертикальний тиск на стопи призводить до утворення так званих натоптишів і гіперкератозів, які сприяють розвитку гематом і запальних процесів в сусідніх тканинах. Так формується діабетична стопа, симптоми якої часто володіють формою виразкового ураження з подальшим омертвінням тканин.

Які можуть бути ускладнення

На жаль, низька больова чутливість при цукровому діабеті не дозволяє хворим вчасно помітити патологічні зміни в стопах. Нерідко травмуючим агентом виступає вузька незручне взуття, проте хворий може і не відчувати жодного дискомфорту. Навіть невеликі рани і тріщини на ногах часто залишаються непоміченими. Хворий продовжує ходити, наступаючи на рану, що тільки посилює процес. Приєднання інфекції в таких випадках призводить до появи виразки і розвитку гострого запального процесу.

У запущених випадках при СДС розвивається діабетична гангрена. Це найважча форма діабетичної стопи, що виникає на тлі важких порушень кровообігу і приєднання анаеробної інфекції. Як правило, гангрена розвивається дуже швидко і призводить до незворотних наслідків, аж до смерті хворого. На сьогоднішній день основним методом лікування гангрени є ампутація кінцівки.

Повноцінне життя при СДС

Однак, синдром діабетичної стопи не вирок! При своєчасному виявленні проблеми і дотриманні всіх рекомендацій по догляду за стопою пацієнт може вести звичну для нього життя без серйозних обмежень в рухах.

При такому синдромі, як діабетична стопа, лікування трофічних виразок в першу чергу повинно включати в себе застосування засобів з контролю над рівнем цукру. Лікування ран проводиться як місцевими, так і системними препаратами, зокрема, антибіотиками.

Для лікування синдрому діабетичної стопи широко застосовуються спеціальні іммобілізірующі розвантажувальні пов'язки, які рівномірно розподіляють тиск по стопі. В даний час застосовуються пов'язки, зроблені зі звичайного гіпсу, або з полімерних матеріалів, при цьому, полімерні пов'язки більш кращі, так як полімерні матеріали, в порівнянні з гіпсом, відрізняються набагато більшою міцністю і еластичністю. Пацієнти вагою до 70 кг можуть ходити в них без додаткової опори. Гіпсові розвантажувальні пов'язки створюють складнощі при обробці і хірургічних маніпуляціях на виразці, в той час як полімерні пов'язки є знімними, що дозволяє без проблем проводити відповідні процедури. Полімерна пов'язка є більш гігієнічною, оскільки її можна мити, чого не зробиш з гіпсовою пов'язкою. Крім того, полімерні розвантажувальні пов'язки набагато легше гіпсових (в 3-4 рази!), що важливо для хворого.

Іммобілізіруючі розвантажувальні пов'язки від компанії ЗМ виготовляються з комбінації сучасних полімерних матеріалів високої якості: ЗМ Scotchcast– жорсткого полімерного бинта и ЗМ SoftCast– напівжорсткого полімерного бинта. Носіння полімерних розвантажувальних пов'язок від ЗМ помітно прискорюють процес одужання і дозволяють уникнути серйозних ускладнень і ампутації кінцівки. Така розвантажувальна пов'язка дозволяє хворому самостійно пересуватися (з додатковою опорою або без).

Донедавна обов'язковою умовою при лікуванні трофічних виразок було повне звільнення стопи від фізичного навантаження. Хворому призначають постільний режим, а для переміщення використовувалися крісло-коляска, милиці, а також спеціальне взуття, яка виводить ділянку виразкового ураження із зони підвищеного навантаження.

Іммобілізірующую розвантажувальна пов'язка від компанії ЗМ є альтернативою вищезгаданого способу лікування. Полімерна пов'язка дозволяє пацієнту залишатися в робочому режимі і проходити лікування амбулаторно, що, безсумнівно, покращує якість життя хворого. Можливість самостійно пересуватися і не залежати від допомоги медперсоналу або близьких людей надають хворому впевненості і сил, що вкрай важливо для якнайшвидшого одужання.

Після закінчення лікування хворому слід придбати ортопедичне взуття, носіння якої менш травматично для стопи і дозволяє уникнути повторного розвитку синдрому діабетичної стопи.

Щоб дізнатися більше про іммобілізірующей розвантажувальної пов'язці від компанії ЗМ і отримати інформацію про те, де її можна накласти, зверніться за телефоном (095) 282-09-15.

Сподобалося? Поділіться з друзями!



Поділіться Вашою думкою в коментарях
comments powered by HyperComments